9 Mart 2023 tarihinde yapılan ESİP toplantısında deprem felaketi sonucu etkilenen bölgeler için elektronik sektörü olarak neler yapabiliriz konusunu ele aldık.

Bakanlar, TOBB, ASO ve STK’lardan oluşan bir heyetle bölgede incelemeler yapan ve durumun uzaktan göründüğünden maalesef daha vahim olduğunu belirten TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz toplantıda aşağıdaki tespitleri yaptık;

  • Bölgeye destek amacıyla üye kurumlarımız önemli bütçeler ayırdı. Eğitim alanı başta olmak üzere kullanılması öngörülen bu fonların hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir olması için ortamın sakinleşmesi ve bundan sonraki adımların belirginleşmesi bekleniyor.
  • Deprem bölgesinde iş fırsatları yaratmak için örneğin yazılım alanında eğitim verilmesi ekonomik değer yaratabilir.
  • Deprem bölgesinde yaşanan mobil iletişim sorunları için, üç operatör arasına “roaming” anlaşması, özel binalar yerine, kamu binalarına baz istasyon konulması, baz istasyonu kule sayısının artırılması gibi önlemler alınıyor.
  • Büyük illere gelen depremzedelere yardım konusunda elden gelen yapılıyor ancak bu insanların evlerine dönebilmeleri ve yaşamlarını güvenilir şekilde sürdürebilmeleri için yapılacak çalışmalar ilerisi için çok önemli.
  • Elektronik sektörü hem deprem öncesi uyarı hem de deprem sonrası kurtarma çalışmaları konusunda projeler geliştiriyor. Örneğin bölgesel sismik sensör bilgilerinin, akıllı telefon uygulamaları ile, kullanıcılara iletilerek erken uyarı sisteminin kurulması, evlere kurulacak uyarı sistemleri, vücut ısısını bildiren giyilebilir ürünler v.b.
  • Halen var olan ve geliştirilecek çözümlerin farkındalığının oluşturulması ve kullanımının artırılması için düzenli iletişim çalışmaları gerekiyor.
  • Deprem bölgeleri jeolojik açıdan tarıma çok elverişli alanlar oluyor, bu bölgede yıkımı en az olan akıllı tarım konusunda geliştirilecek projeler yaşam güvenliğini artıracağı gibi önemli ekonomik değer de yaratacaktır.
  • Yaşanan felaket beklenen İstanbul depremine hazırlık açısından önemli dersler barındırıyor. Ülke sanayinin yaklaşık %60’ı Marmara Bölgesinde yer alıyor. Bu sanayi unsurlarının bir kısmının diğer bölgelere kaydırılması için ciddi bir planlama gerekiyor.
  • Sürdürülen 12. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında TESİD’in (Yaman Tunaoğlu’nun) Başkanlığını yaptığı Elektronik Sanayi Çalışma grubunda bu tespitlerin plana alınması sağlanmasının yararlı olacaktır.
  • ESİP Projesi kapsamındaki ASO-İSO-TESİD üyeleri olarak Sanayi Odalarının ve STK’ların yapacakları projelere dahil olmak etkili olacaktır. Bu doğrultuda ASO, ISO projeleri takip edilmeli ve gelişmeler üyeler ile paylaşılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir